Klasik sayaç okuma sistemlerinde bir görevli bina bina dolaşarak her ay sayacın son endeks değerini alır, yanında getirmiş olduğu mobil faturalandırma cihazına abone, son endeks ve tarife bilgilerini girerek fatura kesim işlemini gerçekleştirir. Mobil faturalandırma cihazının olmadığı yerlerde ise toplanan bu bilgiler merkezde faturalandırılır ve abonelere gönderilir. Bu yöntemler ile yapılan sayaç okuma işlemleri insan hatası riski, operasyon maliyeti, veri toplamadaki zaman kaybı nedeniyle verimli değildir. Ayrıca kaçak kullanım tespiti zor ve arıza tespiti ise sadece abone çağrı merkezini aradığında tespit edilebilmektedir.
Günümüz teknolojilerindeki eğilimler her alanda olduğu gibi sayaç okuma alanında da insan faktörünü sistemin operasyon katmanından çıkartıp yönetim katmanına getirmeyi amaçlamaktadır. Konutlar, iş merkezleri, alışveriş merkezleri, fabrikalar, organize sanayi bölgeleri enerji ve su tüketiminin en çok yapıldığı yerlerdir. Otomatik sayaç okuma sistemi ile elektrik şebekelerinde monofaz ve trifaz sayaçlarda endeks değerinin yanı sıra reaktif ve kapasitif güç tüketiminin ve kompanzasyonun takibi uzaktan yapılabilmektedir. Otomatik sayaç okuma sistemi şebekelerdeki kayıpların ve kaçak kullanımların tespit edilmesini sağlamaktadır. Ek olarak dağıtım kuruluşlarına düşük işletim maliyeti, yük kontrolünün sağlanması, sayaç ve şebeke parametrelerinin takibi, uzaktan kesme işlemleri, arıza tespiti ve olası arızalar için merkezin erken uyarılması gibi birçok yararı vardır.
Öte yandan Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin Yönetmelik doğrultusunda elektrik üretmek isteyen özel veya tüzel kişilerin uzlaştırma verilerine zamanında ulaşmak için dağıtım şirketlerinin OSOS konusunda ilerleme ihtiyacı bulunmaktadır. Nisan 2011 tarihinde yayınlanan “Otomatik Sayaç Okuma Sistemlerinin Kapsamına ve Sayaç Değerlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar” kapsamında belirtildiği üzere dağıtım şirketleri OSOS kapsamına alınması gereken tüketicilerin tüketim limitlerinin belirlenerek EPDK’ya bildirmeleri gerekmektedir.
OSOS kapsamında sayaçlara ilişkin tanımlayıcı kimlik verilerinin, tahakkuk ve faturalamaya esas verilerin (toplam aktif ve reaktif enerji endeksleri, dönemsel en yüksek demand verileri, yük profi l eğrileri) ve sayaç durum bilgilerinin (kalibrasyon zamanı, zayıf pil uyarısı, klemens ve gövde kapakları açılma uyarısı gibi) veri merkezlerinde tarihsel olarak saklanması ve farklı boyutlarda raporlama olanaklarının bulunması, ölçüm noktalarının zamanında ve doğru izlenmesi, aynı zamanda faturalama sistemlerinin tutarlı verilerle beslenerek kayıpkaçağın büyük oranda azaltılması adına büyük faydalar sağlayacaktır.
Otomatik Sayaç Okuma Sistemi Yapısı
Firmamız tarafından sağlanan otomatik sayaç okuma sistemi ile;
gibi kendi abonelerine sahip ve tüketim faturaları kesen işletmeler için geliştirilmiş
ile
sağlanmaktadır.
İleri Ölçüm Altyapısı (Advanced Metering Infrastructure – AMI), enerjinin belirli bir şebeke altyapısı üzerinden talep doğrultusunda veya düzenli olarak iletilmesi ve yönetilmesi olarak tanımlanmaktadır. Gelişmiş altyapılarda çift yönlü veri alışverişi söz konusudur. Bu sayede, sadece enerji tüketim verilerinin aktarımı değil, aynı zamanda kesme ve açma ya da ürün tercihinin müşterilere yansıtılması gibi merkezden iletilebilecek diğer verilerin iletilmesi sağlanır. Akıllı sayaçlar şüphesiz ileri ölçüm altyapısının en önemli bileşenidir.
İleri Ölçüm Altyapısının kurulması, sadece sayaçların takılması veya kurulması olarak düşünülmemelidir. Öncesinde planlama, fizibilite ve iş süreçlerinin tasarlanması çalışmaları için yeterli zaman ve kaynak planlanmalıdır. Ayrıca tüm süreç boyunca kurumsal değişim ve yapılanma şirket ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde yönetilmelidir.
Şirketler tarafından öncelikle altyapıya ilişkin unsurların, düzenleyici kurum tarafından onaylanmış ya da onaylanacağı düşünülen yatırım harcamaları ve işletme harcamaları limitleri de göz önünde bulundurularak planlanması gerekmektedir.
Sonrasında, sahada sayaçların kurulması ile başlayıp, iletişim altyapısını ve merkezi veri toplama sistemleri ile entegrasyon noktalarını da içeren fonksiyonel ve teknik mimarinin belirlenmesi işi yürütülmektedir. İleri Ölçüm Altyapısı sistemlerinin hayata geçirilmesi sonrasında, dağıtım ve perakende satış operasyonları altında değişecek olan iş süreçlerinin yeniden tasarlanması ve yeni iş süreçlerinin de ortaya konulması gerekmektedir.
İleri Ölçüm Altyapısı kapsamında aşağıdaki faaliyetlerin yeniden tasarlanması veya yeni bir iş süreci olarak eklenmesi gerekmektedir:
İleri Ölçüm Altyapısı sayesinde sadece tüketim bilgileri değil, aynı zamanda arıza ve kesintiye dair bilgilerin merkeze iletilmesi sağlanmaktadır. Bu sayede, şebeke işletmecisinin varlık yönetimini (arıza onarım-bakım sistemi) daha verimli yürütmesi sağlanır.
Otomasyon ve bilgi işlem teknolojilerinin elektrik şebekelerine hizmet vermek üzere bir araya gelmiş halidir. Şebekenin uzaktan izlenmesi ve kontrolü, kayıp ve kaçakların azaltılması, işletme verimliliklerin artırılması açısından birçok faydaları vardır. Akıllı şebekeler, SCADA ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) gibi tamamlayıcı sistemler ile bütünleşerek verimlilik artışı sağlar.
Uluslararası arenada akıllı şebeke yatırımlarına geçilmesinde bir çok etken yer almaktadır. Bunlardan en önemlileri maliyetlerin azaltılması ve verimliliğin arttırılması olarak gözlemlenmektedir. Başta ABD olmak üzere, aynı zamanda birçok Avrupa ülkesinde akıllı şebeke ve akıllı sayaç yatırımları tercih edilmektedir. Ülkemizde ise akıllı sayaç yatırımları, otomatik sayaç okuma sistemi (OSOS) başlığı altında adlandırılmakta, iletim ve dağıtım şebekeleri için gündeme gelmektedir. Ancak akıllı sayaç sistemine tam anlamıyla geçiş belli bir süre alacaktır. Şüphesiz önümüzdeki kısa vadede dağıtım ve perakende satış şirketlerinin ayrışması, liberal piyasaya tam geçişin hızlanması ve serbest tüketici limitinin daha da azaltılması ile konu önemini arttıracaktır. Satışta rekabetin daha da artması ile birlikte müşterilerine daha iyi hizmet sunmak (ürün geliştirme, daha az kesinti), kaçakları azaltmak ve varlık yönetiminde bir adım öne geçmek isteyen dağıtım şirketlerinin akıllı şebeke yatırımlarına zaman kaybetmeden geçeceği düşünülmektedir.
Akıllı Şebeke beş ana unsurdan oluşmaktadır:
Kesintisiz Güç Kaynakları, kendilerine bağlı sistemlerin korunmasına ve şebeke enerjisinin kesilmesi durumunda sistemin beslenmesinin bir süre daha devam ettirilmesine yarar. KGK’lar genelde kısa süreli kesintilerde sistemleri idame etmek ve kesinti süresinin uzaması durumlarında cihazları doğru bir şekilde kapatmaya zaman tanımak veya bulunuyorsa Jeneratör devreye girene kadar sistemi beslemek için kullanılırlar.
ATM’ler, Hastaneler, Baz İstasyonları, Veri Merkezleri, Üretim Tesisleri, Acil Durum Koordinasyon Merkezleri gibi ve diğer kritik tesislerde “Görev Kritik Ekipmanları” korumak ve sürekli çalışır halde tutmak için kullanılırlar. Enerjinin kesilmesi veya dalgalanması felaketle sonuçlanabilir. Dünyada KGK’ların ve jeneratörlerin neredeyse %10’u lazım oldukları zaman devreye girmemektedir.
Uygulama ile üreticiler ve satıcılar; satış sonrası servis süreçlerinde sahaya gitmeden kritik bilgileri uzaktan edinebilir. Alarm, hata ve uyarı gibi ihlal anında sorumlu kişilere email veya SMS ile bilgilendirme yaparak KGK’nın sürekli hazır olmasını sağlar. Anlık meydana gelen sorunlarda geçmiş bilgilerin analizi ile sorunun kaynağı hakkında detaylı bilgi verebilir. Arıza ve sorunları tespit ederek önceden müdahale imkanı ile müşteri memnuniyetini en üst düzeye çıkarır.
Jeneratörler mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çevirir ve şebeke enerjisinin kesilmesi durumunda sistemi besler. Jeneratörün yakıt kapasitesine göre uzun süreli yedek enerji kaynaklarıdırlar. Elektriğin kesilmesi ile jeneratörlerin devreye girmesi arasında belirli bir süre geçer (30 sn – 1 dk). Bu süre zarfında genelde şebekeyi bir KGK ile besleyerek jeneratörün devreye girene kadar sistemleri idamesi sağlanır.
Hastaneler, Baz İstasyonları, Veri Merkezleri, Üretim Tesisleri, Acil Durum Koordinasyon Merkezleri gibi ve diğer kritik tesislerde “Görev Kritik Ekipmanları” sürekli çalışır halde tutmak için kullanılırlar. Enerjinin kesilmesi veya dalgalanması felaketle sonuçlanabilir. Dünyada KGK’ların ve jeneratörlerin neredeyse %10’u lazım oldukları zaman devreye girmemektedir.
Uygulama ile üreticiler ve satıcılar; satış sonrası servis süreçlerinde sahaya gitmeden kritik bilgileri uzaktan edinebilir. Kiralama yapan firmalar jeneratörlerinin doğru kullanıldığından emin olur. Yakıt hırsızlığını anında tespit eder. Alarm, hata ve uyarı gibi ihlal anında sorumlu kişilere email veya SMS ile bilgilendirme yaparak KGK’nın sürekli hazır olmasını sağlar. Anlık meydana gelen sorunlarda geçmiş bilgilerin analizi ile sorunun kaynağı hakkında detaylı bilgi verebilir.
Fabrikalar, elektrik makineleri, iş makineleri ve motorlar endüktif çalıştıklarından bağlandıkları şebekeden reaktif güç çekerler. Evlerdeki mekanik balastlı floresan lambalar, çamaşır makinaları, buzdolabı ve inverter barındıran klimalar endüktif devreye sahiptir ve reaktif güç çekerler. Devrede işi aktif güç yapar, reaktif güç her döngüde şebekeden çekilir ve döngü bitmeden şebekeye geri verilir.
Reaktif gücün oluşması işe çevrilebilen aktif gücün azalmasına dolayısıyla verimin düşmesine neden olur. Reaktif güç sıfıra ne kadar yakınsa verim o kadar yüksektir. Akım ile gerilim arasındaki faz farkının en ideal olabilecek açıya getirilerek, sistemi olumsuz etkileyen reaktif yüklerin sıfıra yaklaştırılmasına böylece verimin artırılmasına “Kompanzasyon” denir.
Güç ihtiyacı 9 kVA ve üzeri olan işletmeler için 284/2 sayılı ve 08/01/2004 tarihli EPDK kurul kararı gereğince kompanzasyon panosu yapılması zorunlu tutulmuştur. Kurul kararına göre kompanzasyon panosu ile harcanan endüktif güç, aktif gücün en fazla %20’si; kapasitif güç de aktif gücün en fazla %15’i kadar olabilir. Aksi durumda işletme parasal cezaya maruz kalabilir. Bu da elektrik faturasına reaktif güç tüketim bedeli olarak yansır.
Uygulama ile kompanzasyon panosu sürekli izlenerek, anlık/günlük/haftalı ve aylık reaktif tüketim miktarları limitlerin üzerinde ise yetkililere email ve SMS ile bilgilendirme yapılır, gerekli önlemlerin alınması ve panoya müdahale edilmesi için fırsat sunulur, zaman kazandırılır. Sistem kullanılmadığında reaktif tüketimler ay sonunda faturaya yansıdığı için ceza ödenmek zorunda kalınmaktadır. Sistem kullanıldığında bu durumdan anında haberdar olunduğu için cezaya maruz kalmadan önlem almaya fırsat olur.
Traksiyoner (Cer) Aküler; elektrikle çalışan araçlarda doğrudan güç kaynağı olarak kullanılırlar. Özellikle çevre faktörünün önemli olduğu kapalı alanlarda en temiz enerji kaynağıdır.
Ana kullanım yerleri: Çeşitli amaç ve tiplerdeki istif ve taşıma araçları (Fork-lift), elektrikli arabalar, tünel ve maden ocaklarında çalışan elektrikli lokomotifler ve elektrikle çalışan vinçlerdir.
“Kurşun Asit” akülerin temel prensiplerine göre çalışırlar. Birçok hücreden oluşurlar. Genelde sülfürik asidin sulu çözeltisi ile hazırlanan elektrolitikler kullanılır. Sülfürük asit yoğunluğu sıcaklıkla ters orantılı olarak değişir. Bunun için düzeltmeler yapmak gerekir. Uzun çalışma ömürleri hedef alınarak, derin deşarjlara dayanıklı ve uzun süreli (5-8 saat) deşarj kapasitelerine (C5) göre dizayn edilirler. Bu aküler deşarj olduktan sonra elektrolit yoğunlukları ve kapasiteleri düşer. Rastgele şarj edilmemelidirler. Şarj edildikten sonra bir süre dinlenmelidirler. “WA Şarjı”, “WO-WA Şarjı” ve “IUIA Şarjı” gibi isimlendirilen farklı şarj teknikleri vardır.
Maliyeti yüksek olan bu aküler için şarj, deşarj ve dinlenme zamanları önemlidir. Deşarj ve şarj akımları belirli limitleri geçmemeli ve belirli sürelerin üstünde nominal kapasitesinin üzerinde çekilmemelidir. Tüm bu şarj, deşarj ve dinlenme süreçlerinin takibi, akünün ömrünün mümkün olan en uzun süreye uzatılması ve verimliliğinin artırılması için şarj/deşarj voltaj ve akım eğrilerinin uzaktan takip edilebildiği, belirli limitlerin üzerinde şarj veya deşarj edildiğinde yetkililere email veya SMS ile bilgilendirme yapan takip uygulaması ile hem kullanıcılar hem de aküyü kiralayan işletmeler için bu pahalı akünün en verimli kullanılması sağlanır.
Araç takip uygulaması ile sahada araçları bulunan, satış ve/veya dağıtım ekipleri olan, fazla kilometre yapan araçları bulunan ve bu ekipleri daha verimli yöneterek iş verimliliğini arttırmak isteyen şirketlere ideal bir servis sağlar. Bu sistem sayesinde, araçların ortalama aylık veya günlük kaç km yol yaptığı, ne kadar süre ile rölantide çalıştığı görülebilir, ortalamanın üzerindeki kullanımların gerçekten amaca uygun olup olmadığı incelenebilir ve aracın sahadaki performansı daha etkin yönetilebilir.
Kişi takip uygulaması; mobil iş gücü, çocuklar, öğrenciler, alzheimer hastaları ve hareket halindeki gençleri izleme ve takibi için olanak sağlar.
![]() |
![]() |
![]() |
Varlık/Değerli Eşya takip uygulaması ile sabit veya hareketli varlıkların yasal uyumluluk, güvenlik, milli savunma, operasyonel verimlilik nedenlerinden dolayı veya sadece kullanıcının içinin rahat olması için uzaktan izlemeyi ve yönetmeyi sağlar.
Dünyada akar yakıt maliyetlerinin en yüksek olduğu ülkeler sıralamasında başı çeken ülkemizde araçların verimli kullanılması ve yakıt ekonomisi filolarda en çok dikkat edilen ve en önemli hususlardan birisidir. Yakıt tüketimi, aracın verimli kullanımı ile bire bir doğru orantılıdır. Mobil Takip Uygulamasının bir özelliği olan Yeşil Sürüş ve Yakıt Tüketim Takibi kapsamında binek araçlara kurulan takip cihazına takılan ek bir aparat ile (Bkz. Donanım Ürünlerimiz >> LVCAN-200) ya da gelişmiş bir takip cihazı ile (Bkz. Donanım Ürünlerimiz >> FM-5300) ağır vasıtalar ve iş makinaların yol bilgisayarlarına bağlanarak alınan yakıt seviyesi, anlık/toplam yakıt tüketimi, gaz pedalı pozisyonu, motor devri, tekerlek hızı, mesafe sayacı bilgileri ile cihazın üzerindeki 3 eksenli ivme ölçer ile tespit edilen ani hızlanma, ani yavaşlama veya ani yön değişimi ihlallerini algılayarak aracı kullanan sürücülerin davranış analizi yapılmakla birlikte aracın verimliliği, yakıt tüketim profili ve karbon ayak izi (carbon footprint) anlık olarak takip edilebilmekte ve raporlanabilmektedir.
Mobil takip sistemi kapsamında kişi takip uygulamasının genişletilmiş bir halidir.
Çocuklarımız en değerli varlıklarımızdır. Öğrencilik çağındaki çocuklara verilen sadece 40 gram ağırlığındaki kimlik kartı boyutlarındaki bir takip cihazı, GPS uyduları üzerinden bina dışı mekanlarda öğrencilerin konumlarını takip eder. Üzerinde bulunan SOS butonu acil bir durumda öğrencinin hem ebeveynlerini hem de okul yöneticilerini haberdar etmek için kullanılabilir. Aynı zamanda cihaz üzerindeki numaralı butonlara anne, baba ve kardeşlerin telefon numaraları atanabilir ve çift yönlü sesli iletişim yapılabilir. Takip cihazının sahip olduğu RFID (radyo frekans kimlik tanımlama) özelliği sayesinde okul bina içlerine yerleştirilen RFID alıcıları ile iletişime geçerek öğrencinin binanın hangi bölümünde olduğu, sınıfa girip girmediği anlık olarak hem okul yönetcilerine hem de velilere iletir. Öğrenci servislerine takılacak bir RFID okuyucu ve araç takip ünitesi ile hem servisin konumu anlık olarak takip edilebilir hem de öğrencinin servise binip binmediği anlaşılır. Sabahları servis durağa yaklaşırken sms veya email ile bilgi vererek durakta gereksiz beklemelerin önüne geçer. Takip cihazına veya merkezi yazılıma tanımlanacak sanal coğrafi çitler (alan) ile bu çitlerin içine veya dışına giriş/çıkış aktiviteleri anında ilgili kişilere sms veya email olarak bildirilir.
Tüm bu bilgilerin geçmiş raporlarına erişilebilir ve mobil uyumlu merkezi yazılım ile hareket halinde iken bile cep telefonu ve tablet ile öğrencilerin ve çocukların takibi rahatlıkla sağlanabilir.
Çağımızın sorunu olan obezitenin sebep olduğu birçok metabolizmik hastalık vardır. Bunlardan en önemli ve yaygın olanları glisemi ve diabettir. Bu hastalıkların komplikasyonlarının hem maliyeti çok yüksek, hem de sonuçları çok üzücüdür. Bu tarz kronik hastalık sahibi insanların kullandıkları düzenleyici ekipmanların sürekli olarak izlenip ihtiyaç durumunda müdahalenin sağlanması amaçlanmıştır.
Bu uygulama; Hastanın sürekli takibini yaparken merkezi karar destek sistemi (MKDS) ile hastanın yaşam kalitesini artırır, doktor ile direkt teması azaltır ve hastaneye gidemeyen hastalarda takip güçlüğünü ortadan kaldırır.
Hastanın kullandığı sürekli glikoz ölçümü yapan Gluckometre ile bir akıllı telefon Bluetooth üzerinden eşleştirilir. Ölçüm sonuçları anlık olarak akıllı telefon üzerinde çalışan uygulamaya aktarılır. Mobil uygulama hem hastaya istatistiki bilgiler sağlar, önerilerde bulunur hem de MKDS’e bu bilgileri aktarır. MKDS, hem doktora hem de çağrı merkezine bağlıdır. Hastalardan alınan kritik seviyeli ölçüm verileri doktorun akıllı telefonuna iletilir. Aynı bilgiler çağrı merkezindeki sağlık ekiplerine iletilerek doktor – hasta arasında koordinasyon sağlanır, gerekirse hastanın bulunduğu yere ambulans sevk edilmesini sağlanır. Doktor, hastanın kullanıdığı Insulin Infüzyon Pompa-sının dozajlarını uzaktan ayarlayarak hastaya zerk edilmesi gereken insülin miktarında değişiklikler yapabilir.
Sıcaklık ve nem takibi önemli IoT uygulamalarından birisidir. Sağlık, gıda, tarım ve bilişim gibi birçok sektörde ortam sıcaklığı ve nemin takibine kritik seviyede ihtiyaç vardır. Bazıları;
Ayarlanan sıcaklık ve/veya nem değer aralıklarının dışına çıkıldığında ortamda bulunan sesli ve ışıklı ikaz ekipmanlarını aktif hale getirebilmenin yanında merkezi yazılımda tanımlı yetkililere sms ve email gönderimi yapılır.
Orman yangınlarına müdahale konusunda özellikle ilk 5 dakika içerisinde fark edilmeyen ve 15-20 dakikada müdahale edilemeyen yangınlar geniş alanlara sıçrayarak kontrolü güç hale gelmektedir. Sistem ile orman yangınlarının henüz başlangıç aşamasında tespiti ve yangınla mücadele ekiplerinin bilgilendirilmesinin ardından yangına acil müdahalesi ve yangının ilerlemesinin önüne geçilmesi mümkün kılınmaktadır. Tüm Türkiye’deki ormanlardan öncelikle milli parklar gibi değerli arazilerin, gözetleme kulelerinin takip edemediği kör noktalardaki ormanların,mesire alanlarının yakından izlenmesi,bu alanlardaki sıcaklık, nem, CO (karbon monoksit), CO2 (karbon dioksit) miktarlarındaki kritik değişikliklerin takibi yapılarak “erken” yangın tespiti mümkündür.
Orman arazileri; kurak iklim özellikleri, insanların dikkatsizliği ve mesire yerlerinde ateş yakma konusunda belirlenen kural uymama nedeniyle yangın tehdidi altındadır. Buna ek olarak mesire yerleri, değerli orman arazileri, milli parklardaki kurak iklim özelliklerine bağlı doğal nedenler, insan faktörüne bağlı dikkatsizlik veya terörizm gibi sebeplerden dolayı yangın tehdidi altındadır. Erken tespit edilemeyen buna bağlı olarak acil müdahale edilemeyen yangınlar, yetişmesi yıllar hatta yüzyıllar alan ormanlarımızın zamanla yok olmasına neden olmakta, ülkemizi yeşil alan konusunda fakirleştirmektedir. Söz konusu sistem, bu sorunlara çözüm bulmak için geliştirilmiştir.
Erken uyarı sisteminde örgü ağ (mesh network) topolojisi kullanılarak kablosuz cihazlara bağlı sensörler ile ormanlık alanda ölçümler alarak olası bir yangın tehdidini algılayıp merkeze anında bilgi verilmektedir. Cihazların merkezi takip yazılımına düzenli bilgi gönderimi ile ormanlık alanın hava şartları ile ilgili istatistiki bilgiler de sağlanacaktır. Sistem; mevcut yöntemler olan insan gözü ile takip, telefon ihbarı, uçaktan izleme ve kamera ile izleme yöntemlerine karşın en etkin alternatif olup, “kablosuz sensör ağı” teknolojisinin yangın ile mücadelede kullanımı sayesinde sistemin işletme maliyetlerini düşürülmektedir.
Sistemin donanım altyapısı ormanlık arazide yukarıdaki şekilde betimlendiği gibi altıgen alanların köşelerine yerleştirilen “normal node” isimli cihazlardan, altıgenin merkezinde bulunan “cluster head” isimli cihazlardan ve bu örgü ağ (mesh network) içindeki tüm düğümleri internet üzerinden merkezi takip yazılımına bağlayan “sink” isimli cihazlardan oluşmaktadır. “Normal Node” cihazları zamanının %98’unu uyku modunda geçirir. Buna karşın “cluster head” ve “sink” isimli cihazlar hiç uyumadan sürekli açık olacak şekilde çalışır. Buradan da anlaşılacağı üzere “normal node” düşük enerji tüketen, “cluster head” veya “sink” daha yüksek enerjiye ihtiyaç duymaktadır.
“Normal Node” cihazları sadece ölçüm yapılacağı anlarda uyanır ve topladığı ölçüm sonuçlarını “cluster head” cihazına gönderir. Cluster head zaten kendi üzerindeki sensörler ile ölçümlerini periyodik olarak yapmaktadır. Örgü ağ üzerinde kablosuz iletişim kurmak için Zigbee isimli protokolüne kullanılmaktadır. Buna göre ortalama 256 düğümlü bir ağ için 1 tane “gateway” cihazı yeterlidir. Hem “Normal Node” cihazlarında hem de “Cluster Head” cihazlarında ölçüm yapılan sensörler mevcut iken “Sink” cihazlarında bu sensörlere gerek olmayabilir.
İşletmeler, tesislerindeki endüstriyel süreç otomasyonu için yüksek maliyetlerle SCADA/HMI yazılımları satın almaktadırlar. Firmamız; bu yazılımların gereksinimlerini yerine getiren ve çevrim içi (online) olarak hizmet veren, IT altyapı yatırım ihtiyacını ortadan kaldıran web tabanlı bir yazılım çözümü sunmaktadır.
Piyasadaki birçok farklı veri toplama ünitesi, üreticileri tarafından farklı konfigürasyonlar ile farklı modeller altında harici sensör ve terminal ekipmanlarına (makina, vs) bağlanacak giriş/çıkış arayüzleri ve iletişim portları sunmaktadır. Ancak genelde hepsini birden uygun maliyetle sunan üniteye rastlanmaz. BMT-600 Programlanabilir Uzak Terminal ünitesi bu sorunları ortadan kaldırır ve ekonomiktir.
Çeşitli endüstriyel sensörler ile yapılan ölçümlerin, çeşitli endüstriyel makinalardan/cihazlardan toplanan önemli ve kritik verilerin GSM/GPRS kablosuz ağı üzerinden bir merkezi yazılıma iletilerek;
çözümlerimiz kapsamında mümkün kılınmaktadır.
Satış otomatı üreticilerinin veya işletmecilerinin makinalarını uzaktan yönetebilmesini yani izleyebilmesini ve gerektiğinde kontrol edebilmesini sağlar. Bu kapsamda;
ile saha operasyonlarının daha verimli ve etkin kullanımını sağlanır. Böylece işgücü, zaman ve yakıttan tasarruf edilir. Ürün adetleri veya depo seviyeleri belirlenen kritik seviyelerin altına düştüğü zaman yetkili kişileri email veya sms ile bilgilendirerek servis dışı kalma süresini en aza indirir.
Mobil ödeme entegrasyonu sayesinde otomat kodu ve raf numarasını sms ile göndererek veya mobil uygulamadan alınmak istenen ürün seçilerek satış mümkün olabilmektedir.
Tarla ve seralarda;
gibi ölçümler sonucunda toplanan veriler;
için kullanılarak yararlanıcılara uzaktan takip ve kontrol imkanı vermektedir. Seralara gitmeden iklimlendirme ünitelerini çalıştırarak gerekli ısı seviyesinin korunması, böylece verimliliğin artması sağlanmaktadır. Sulama pompalarının araziye gitmeden açılıp kapanması ve tüm operasyonlarının merkezden yönetilmesi sağlanarak doğru zamanda ve optimum seviyede toprak neminin oluşması sağlanmaktadır.
Canlı hayvan ve kümes takibi ile tavuk çiftlikleri civciv ölümlerinin önüne geçmekte, kontrol ve verimlilik artmaktadır.
Bir veri merkezi görev kritik ekipmanlar barındırır ve 7/24 sürekli hizmet verebilmelidir.
gibi birçok ölçüm ve parametre uzaktan izlenerek merkezin kesintisiz hizmet vermesi sağlanır.
24.06.2015 tarih ve 29396 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Asansör İşletme, Bakım ve Periyodik Kontrol Yönetmeliği”ne göre bakım ve periyodik kontroller ile ilgili tüm hususlar ve yapılması gerekenler belirtilmiştir. Asansörün periyodik kontrolünün yılda en az bir kere yapılması gerekmektedir. Bunun dışında oluşan her arızada yetkili servis çağırılarak müdahale yapılmaktadır. Arıza durumunda bina görevlisinin servis çağırması, servisin gelip arızaya müdahale etmesi ve asansörün tekrar devreye alınmasına kadar geçen sürede asansör devre dışı kalmaktadır.
Bu uygulama kapsamında asansör kontrol ünitesine bağlanan akıllı bir modem asansörün durumunu ve arıza bilgilerini sürekli sorgular ve merkezi karar destek sistemine iletir. Tespit edilen arıza veya normal dışı durumlarda yetkili servis firmasına ve bina yetkililerine SMS ve email ile bilgilendirme yapılarak daha hızlı servis çağırılmasına olanak sağlanır. Teknik servis firmasının asansör verilerini sistemden online olarak incelemesi ile arızanın ne olduğunun henüz binaya gidilmeden tespit etmesi ve arızaya göre hazırlık yaparak servise çıkabilmesi gibi avantajlar sunar. Sürekli olarak asansörün verilerinin izlenmesi ile performans analizi yapılır. Asansör motor yatağının titreşimleri izlenerek motor arıza vermeden çok önce sorunlar tespit edilebilir. Böylece daha büyük çaplı arızalar ile karşılaşılmadan önlem almak mümkün olabilir.
GNSS, GSM, Bluetooth, RS232/RS485, CAN J1708 ve J1939
Yüksek kapasiteli dahili batarya ve harici ...FMA-120 GPS ve GLONASS uydularından konumalama yaparak bulunduğu yerin koordinatlarını ve birçok kullanışlı ...
Hafif araçlardan CAN hattı verisi toplamak için tasarlanmıştır. Araç yol bilgisayarından verileri toplamak ve ...
ALLCAN300; can-bus hattına sahip herhangi bir araçtan (hafif ticari ve binek araçlar, kamyonlar, ...
Yanlız olarak veya yüksek riskli çalışma ortamında görev yapan işçiler, çocuklar, engelliler, yaşlı insanlar ve ...
AT-1400 Varlık Takip Cihazı, temel takip fonksiyonlarına sahip mobil bir terminal. Türk Mühendisler ...