M2M ve IoT Arasındaki Farklar

01st Oca 2017 Anasayfa

Son on yılda teknolojinin nasıl geliştiğini görmek çok şaşırtıcı. Yolculuk, bir donanımın tek bir uygulamayla bağlantılandırıldığı M2M (makineden makineye) olarak adlandırılan bire bir bire bir sistemler ile başladı. Günümüzde neredeyse herhangi bir donanımın bir ve üstünde oluşturulan çeşitli uygulamalar olan IoT platformları vasıtasıyla bağlanabildiği Nesnelerin İnternetinde hızlı bir büyüme görüyoruz.

Bize göre M2M’den IoT’ye aşağıdaki 8 değişiklik mevcuttur:

  1. Minyatürleşme – Intel’in kurucusu Gordon Moore, 50 yıl önce yoğun bir entegre devredeki transistör sayısının yaklaşık iki yılda iki katına çıktığını gözlemledi. Esasen, son 10 yılda işlemciler o kadar küçük oldu ki prensipte her şey “şey” e konulabiliyorlardı.
  2. Donanım kullanılabilirliği – minyatürle birlikte ele alındığında, sensörler donanımının ekosistemi büyüdü ve göreceli fiyatlar dramatik bir şekilde düştü.
  3. Pil – pil ömrünün uzatılmasına yönelik bazı ilerlemelere rağmen, bu alan hala çok daha dramatik bir büyümenin temel taşıdır.
  4. Yeni bağlanma biçimleri – enerji sorununun üstesinden gelmeye yardımcı olan en büyük şey, piyasaya yeni gelen yeni bağlantı biçimleridir. Düşük Güç – Geniş Alan ağları (LPWA) önümüzdeki aylarda kullanıma sunulacak veya piyasaya sunulacaktır. 3GPP nihayet birkaç yıl standartlaştırmanın ardından mobil operatörler tarafından önemli bir LPWA / 4,5G teknolojisi olacak olan NB IoT’yi standartlaştırdı. Sensörler 5-10 yıl canlı kalmalı ve iç mekan kapsamı iyileştirilmeli ve garanti edilmelidir.
  5. Bulutlaştırma – arka uç sistemleri oluşturmak ve şu an kamuya açık ve özel bulut hizmetleri döneminde olduğu gibi bunları başlatmak o kadar kolay değildi. Birkaç dakika içinde BienPort, MS Azure, AWS veya OTC gibi bir ortamda bir sistem kurulup çalışıyor olabilirsiniz. Ayrıca SDK’lar, hızlı kodlama ile geliştiricilere gündelik hayatlarında yardımcı olur.
  6. API’ler – iyi tanımlanmış ve çoğunlukla açık olan uygulama programlama ara yüzleri, farklı sensörleri, veri kaynaklarını farklı platformlar ve uygulamalarla birleştirmenizi sağlar. Nesnelerin İnternet’i, pek çok model için geçerlidir.
  7. Akıllı telefonlar ve tabletler – Artık tüm uygulamalar bir mobil arayüze sahip. Dolayısıyla kullanıcılar, onları sadece ofiste PC’leriyle değil, tam da onlara ihtiyaç duydukları yerde veya hareket halinde kullanabiliyor. Ayrıca 3G ve 4G’de şebeke etkinliği, veriyi arka uç sistemlerine değil, aynı zamanda mobil uygulamalara ait sensörden alması da önemlidir.
  8. Büyük Veri – Birkaç yıl boyunca, Hadoop gibi dağınık depolama ve büyük miktarda verinin işlenmesi için kullanılan teknolojiler mevcuttu. Belirtildiği gibi, bağlı ve yönetilen IoT sensörleri ve sistemleri ile muazzam bir veri hacmi üretilir ve yılda katlanarak büyüyecektir. Bu veriler, dijital teknoloji için gelecekteki yakıt olarak görülüyor.

 

REF: https://www.linkedin.com/pulse/71-things-made-iot-possible-vit-soupal